Kapitaalgoederen

Inleiding

Kapitaalgoederen zijn investeringen met een langdurig economisch of maatschappelijk nut. Deze paragraaf gaat over het onderhouds-en daarmee het kwaliteitsniveau van kapitaalinvesteringen en is onderverdeeld in:

  1. Beheer en onderhoud publieke ruimte;
  2. Beheer en onderhoud riolering;
  3. Beheer en onderhoud accommodaties;
  4. Beheer en onderhoud voertuigen.

Beheer en onderhoud publieke ruimte

In 2013 onderzocht de Rekenkamer het beheer en onderhoud. De Provincie Noord-Brabant weest vervolgens bij haar financieel toezicht op het achterstallig onderhoud en het feit dat beleid en beschikbare middelen niet overeenstemmen. Dit leidde in 2014 tot het vaststellen door de gemeenteraad van een beleidskader over het beheer van kapitaalgoederen openbare ruimte. Hiervoor stelden we in 2014 middelen beschikbaar.
De uitgangspunten:

  • op peil houden kwaliteit openbare ruimte;
  • inlopen geraamde onderhoudsachterstand (wegverhardingen).

Het beleidskader kent een looptijd van 2014–2022. De gemeenteraad kreeg eind december 2017 een 1e inhoudelijke tussenevaluatie. Daaruit werd duidelijk dat de beschikbare extra middelen niet toereikend zijn om de achterstanden volledig weg te  werken en te zorgen voor het gewenste kwaliteitsniveau.

Na de zomer van 2018 gaat op basis van de definitieve evaluatie een voorstel naar de gemeenteraad voor herijking van het beleidskader. Er komen een onderbouwing en een nieuwe meerjarige planning bij voor de benodigde middelen. Nodig om het onderhoud de komende jaren uit te voeren en op peil te brengen volgens de uitgangspunten in het beleidskader.

Beheer en onderhoud riolering

Beheer en onderhoud riolering zijn sinds 2014 bepaald in het Verbreed Gemeentelijk Rioleringsplan (vGRP) 2014-2018. Dit plan zet de beleidslijn voort van het vorige plan. Er is aandacht voor afvalwaterzorgplicht (duurzame instandhouding riolering), hemelwater- en grondwaterzorgplicht. Afvalwater gaat naar de zuiveringsinstallatie. De gemeente is  verantwoordelijk voor transport binnen de gemeentegrenzen en onderhoudt het rioolstelsel en gemalen. De zorgplicht hemelwater bestaat uit verschillende manieren om te zorgen dat regenwater minimale overlast geeft. Bij de zorgplicht grondwater moet de gemeente bij overlast de burger naar de juiste instantie verwijzen (gemeente, waterschap, provincie of particulier). Overlast op gemeentegrond lost de gemeente zelf op. Er zijn vGRP-projecten voor de verschillende zorgplichten. Bijvoorbeeld aanleggen van een gescheiden rioolstelsel in bepaalde wijken, vervangen van riolering die niet meer aan de kwaliteitseisen voldoet en onderhouden van gemalen en drukriolering.

Beheer en onderhoud accommodaties

Bij de jaarrekening 2017 is de toereikendheid bepaald van de onderhoudsvoorzieningen over 2018-2027.

  1. onderhoud van alle gemeentelijke gebouwen in eigendom van Vastgoedbeheer. Dit is inclusief binnen onderhoud voor rekening van de gemeente
  2. vervanging van de binnensportinventaris
  3. civiel en cultuurtechnisch onderhoud van de buitensportcomplexen.

De basis voor de berekening van de toereikendheid bestaat uit de meerjarenonderhoudsramingen van Planon,  de dotaties (stortingen) in de begrotingen en de stand van de voorzieningen per 31 december. Het onderzoek naar de toereikendheid van de onderhoudsvoorzieningen gebouwen Vastgoedbeheer leverde op dat deze toereikend is voor de onderzochte periode van 10 jaar. Bij de jaarrekening herverdeelden we tussen de verschillende voorzieningen.

Beheer en onderhoud voertuigen

Het wagenpark heeft 45 vuilniswagens, 10 haakarm-kraanwagens, 5 lichte vrachtwagen, 4 zware aanhangwagens, 65 bedrijfswagens en 32 personenwagens/combovoertuigen. De onderhoudstoestand is goed. Jaarlijks voeren we een onderhoudsprogramma uit aan de hand van de technische staat van de voertuigen. We sloten raamovereenkomsten voor meerdere jaren. Zonodig ramen we ook kosten voor revisies/aanpassingen. Vervanging van alle tractiemiddelen voor de komende jaren staat in een vervangingsplan, met de insteek om te blijven voldoen aan de normen voor luchtkwaliteit en landelijke milieueisen. Op het moment van afroep kijken we onder andere naar beschikbaarheid en toepasbaarheid (bijvoorbeeld in de bedrijfsvoering) van hybride, low emissie en elektra en houden we rekening met duurzaamheidscriteria van het Ministerie van Water, Verkeer en Leefomgeving. In 2017 namen we een volledig elektrische vuilniswagen als vervanging in gebruik. Er zijn 8 volledig elektrische personenwagens en 2 volledig elektrische busjes gekocht en in gebruik genomen. Er zijn nog 6 volledig elektrische busjes besteld voor 2018.